Μια πολύ καλή ιδέα για σπιτικό λικέρ είναι το ποτό ρόδι.

Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.

Ιδού λοιπόν η εύκολη συνταγή για το πρωτοχρονιάτικο κέρασμα:

Προσθέτουμε καρπό ρόδι και τσίπουρο σε ίσες ποσότητες. Βάζουμε ζάχαρη σε λίγο μικρότερη ποσότητα απ’ ότι τα άλλα δύο συστατικά,  το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, το κλείνουμε  και το αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να γίνει η ζύμωση και να ροδίσει το τσίπουρο. Αν θέλουμε βάζουμε και καννέλα ή γαρύφαλλο για εντονότερη μυρωδιά. Κατόπιν στίβουμε τα ρόδια για να μας δώσουν και τον υπόλοιπο χυμό τους τον προσθέτουμε στο ποτό.

Advertisements