Γράφει η Νανά Παπαϊωάννου
Φιλόλογος – ποιήτρια

«Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών
ανέτειλε τω κόσμω το Φως , το της Γνώσεως…»

Κι όμως η ανθρωπότητα αιμορραγεί . Εν όψει των νέων δεδομένων της Παγκοσμιοποίησης το Πνεύμα υποσιτίζεται , η σάρκα επιβαρύνεται με το βαρύ φορτίο της ύλης.  Οι αξίες φυλλορροούν, η δημοκρατία λιμοκτονεί, ο κοινωνικός ιστός αποσυντίθεται .

Η ανθρώπινη προσωπικότητα καταρρακώνεται , η αξιοπρέπεια ολόκληρων λαών
«κατάσχεται». Οι έχοντες και κατέχοντες πορεύονται σε φαρδείς , ασφαλτόστρωτους δρόμους , οι απλοί πολίτες παραπορεύονται στα δύσβατα μονοπάτια της σκληρής καθημερινότητας . Άνθρωποι με ήθος , ανιδιοτέλεια , ιδανικά και «πιστεύω» περιθωριοποιούνται στην άκρη ενός ζοφερού μέλλοντος , ως παρίες .

Διεθνή Τραπεζικά συστήματα και Πολυεθνικές καθορίζουν την πολιτική των λαών , επιβάλλοντας  τα δικά τους κυβερνητικά Προγράμματα . Οι φυσικοί Πόροι ξεπουλιούνται , η Ιστορία , ο Πολιτισμός , η Εθνική ακεραιότητα φιγουράρουν σε πινακίδες «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» , ως να επρόκειτο για αγροτεμάχια .

Δεινή η θέση των εργαζομένων , αφού η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο γίνεται ολοένα και πιο στυγνή , πιο βίαιη . Ο κυνισμός προήχθη σε φιλοσοφική θεωρία , των απανταχού της  Γης επίδοξων Τυράννων .  Ο αμοραλισμός έγινε όπλο στα χέρια αυτών που επιδιώκουν έναν νέο Παγκόσμιο πόλεμο , με στόχο όχι απλά τις ανθρώπινες ζωές , μα τις Πατροπαράδοτες αξίες , τα ηθικά Πρότυπα , τους θεμελιώδεις θεσμούς .

Πολιτικοί , που φιγουράρουν ως θλιβεροί κομπάρσοι , επιτρέπουν τις επεμβάσεις ξένων στα πολιτικά μας πράγματα , με αντίτιμο την εξαγορά νόμιμων πιστοποιητικών ατιμωρησίας , για τις άνομες συναλλαγές τους . Έτσι , αβασάνιστα , καταπατούν θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες , δικαιώματα , που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα .

Μία Παγκόσμια αυτοκρατορία σείει απειλητικά τη ράβδο καταστολής οποιασδήποτε αντίδρασης και αντίστασης διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας , που βασίζεται στο ψέμα , την πλάνη , την εξαπάτηση . Και το πετυχαίνει ελέγχοντας πλήρως τα Μ.Μ .Ε , που με τη σειρά τους προβάλλουν αυτό το σύστημα της ύπουλης διαπλοκής ως υπέρμαχο θεματοφύλακα της δημοκρατίας , της νομιμότητας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών . Υποτιμούν και απαξιώνουν τον κάθε πολίτη , που ορθώνει το ψυχοπνευματικό του ανάστημα ,αξιολογεί τα όσα συμβαίνουν  γύρω του με κριτική ματιά και καταθέτει τις δικές του , διαφορετικές απόψεις .

Οι εντολοδόχοι των ξένων κέντρων εξουσίας ντύνουν την αδυναμία τους με σύνθετα ιδεολογήματα , γλώσσα παράξενα κενή , με ψεύτικες δημοσκοπήσεις , φορώντας κοστούμια μάρκας ,  μπρος σε αντεστραμμένους καθρέφτες .

Έθνη ρημάζονται , σύνορα επανακαθορίζονται , τείχη ορθώνονται για τους λαούς και για τα όνειρα των νέων ανθρώπων , τείχη γκρεμίζονται για την ελεύθερη διάβαση των κυρίαρχων της Παγκόσμιας οικονομίας . Οι ιστορικές κουλτούρες αποψιλώνονται , Πολιστικά Πρότυπα και Παραδοσιακοί θεσμοί προσπερνώνται ως παρωχημένες αξίες , Εκπαιδευτικά Προγράμματα συρρικνώνονται σε επισφαλείς και αδόκιμες επιλογές αβασάνιστης ελαφρότητας .

Τι μας απομένει ως στέρεο ανάχωμα σ’ αυτήν την ισοπεδωτική λαίλαπα ; Η πίστη στο Θεό, η ελπίδα , που τροφοδοτείται από την Ιστορική και Πολιτιστική Μνήμη ,(γιατί η μνήμη σηματοδοτεί ένα υγιές μέλλον ) ,  η αγάπη και η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο , ο επαναπροσδιορισμός αξιών και ο διαχωρισμός τους από τα ευτελή και τα φαινομενικά ουσιώδη .

Μόνο που ο αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία , για αξιοπρεπή διαβίωση (προσωπική και εθνική ) ,για ελεύθερη έκφραση των ιδεών , για ένα ελπιδοφόρο μέλλον , για μια κοινωνία γερά θεμελιωμένη , δεν είναι , απλά , καθήκον , αλλά είναι υπόθεση προσωπικής , εθνικής και παγκόσμιας καταξίωσης .

Advertisements